Uzm. Psikolog Esin ÖZER BAKIR

Çocuklarda Cinsel Gelişim ve Eğitim

 

Çocuklarda cinsel gelişim pek çok ebeveynin bildiğinin aksine 2 yaşından sonra başlar. Özellikle de 3 yaşından sonra çocuklar kendi vücutlarının karşı cinsle farklılıkları ile ilgili soru sormaya başlarlar. Bu sorular cinsellikle ilgili değil organların farklılığı üzerinden gelir. 4 yaşından sonra ise çocuklar cinsiyetlerini benimserler, cinsel kimliklerine uygun davranışlarda bulunurlar. Cinsel kimliğe göre davranış değişiminin en temel belirtisi çocukların oyunlarında kendi cinsiyetlerine sahip karakterleri taklit etmeye başlaması ile gözlemlenebilir.

 

Tabulara Saklanmamanın Önemi

 

Çocuklarda 4 yaşından sonra çıplaklığa karşı utanma duygusu ortaya çıkar. Bu duygu öncelikle kızlarda sonrasında ise erkeklerde görülür. Utanma duygusunun ortaya çıkmasından sonra çocuklar nasıl dünyaya geldiklerini sorgulamaya başlarlar. Aynı zamanda kız ve erkek çocuklarının ebeveynleri ile olan iletişimleri de değişir. Kız çocukları annelerini babalarından kıskanmaya başlarken erkek çocuklarda annelerini kıskanırlar. Çocuğun travmatik bir kayıp yaşaması durumunda örneğin sorunlu bir boşanma ya da ebeveyn vefatı sonucunda karşı cinsin hareketlerini taklit etmeye başlaması mümkündür. Bu durumda çocuğun sevdiği ve güvendiği bir hemcinsi ile daha çok vakit geçirmesi tavsiye edilmektedir.

 

Çocuklarda Cinsel Eğitim Nasıl Olmalı?

 

Çocukların cinsel gelişimleri başladıktan sonra sordukları sorular aslında cinsel eğitimin başlangıcı olarak kabul edilebilir. Eğitimin doğru ve faydalı olabilmesi için mutlaka sorulara doğru bir şekilde cevap verilmelidir. Çocuğun bilmesi gerekenden daha fazlasını ya da daha azını anlatmak yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Bu dönemde çocukların ebeveyn kontrolü dışında cinsellik içeren yayınlara ulaşmaması gerekir. Cinsel gelişimin başlaması ile birlikte çocukların bu konuda merak seviyesi artar. Çocuklar yaşıtları ile birlikte ya da kendileri ile cinsel konuları keşfetmeye çalışabilirler. Bu tür bir durum ile karşılaşan ebeveynler aşırı tepki vermekten kaçınmalı, çocukları utandıracak tepkiler vermemeli ve yasaklar koyarak konuyu daha cazip hale getirmemelidir. Cinselliği ayıp ya da günah olarak yansıtmak, konuya aşırı tepkiler göstermek de çocukların yetişkinlik dönemlerinde cinselliğe olan bakış açılarında yanlışlıkların ortaya çıkmasına neden olur. Cinsel gelişimin başladığı dönemden itibaren iyi bir gözlemci olmak, normal gelişim sürecinin gerisinde kalan ya da olması gerekenden daha erken gelişim gösteren çocuklar için uzman yardımı alınması gerekir.