Uzm. Psikolog Esin ÖZER BAKIR

Çocuklarda Tablet/Televizyon/Telefon Bağımlılığı

Günümüzde birçok yetişkinde bulunan tablet, telefon veya oyun bağımlılığı artık çocukları da ele geçirmiş durumda. Akıllı cihazların ve internetin hızla yaygınlaşması ile beraber teknoloji kullanım yaşı oldukça küçük yaşlara indi. Çocuklar henüz gelişim evresinde oldukları için elektronik alet bağımlılığının çocuklar üzerinde yetişkinlere göre daha yıkıcı etkileri bulunmaktadır. Çocuklarda bu bağımlılık direkt olarak birçok etki yaratmasının yanı sıra bir de hareketsizlik gibi dolaylı  problemlerin ortaya çıkmasına da sebep olabiliyor. Teknoloji her ne kadar bilinçli kullanıldığında muhteşem bir kaynak olarak kabul edilse de henüz karar ve değerlendirme yetileri yeteri kadar gelişmemiş çocuklarda teknolojinin doğru kullanımı gibi bir durumun söz konusu olmadığını unutmamak gerekir.

 

Teknoloji Bağımlılığının Getirdiği Fizyolojik Problemler

Çocuklar renkli, hareketli ve birbirinden ilgi çekici seslere sahip oyunların başından ne zaman kalkmaları gerektiğini bilmiyorlar. Uzun süreli olarak ilgi çekici bir şeye odaklanmaları onların kendilerini dış dünyadan tamamıyla soyutlamalarına neden oluyor. Yeteri kadar hareket etmeyen ve uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalan çocuklarda çeşitli duruş ve iskelet bozuklukları meydana geliyor. Özellikle büyümenin çok hızlı olduğu bu çağda ortaya çıkan bazı gelişimsel bozukluklar ömür boyu kalıcı olabiliyor. Diğer taraftan hareketsizlik de çağımızın vebası olarak kabul edilen obezite riskini beraberinde getiriyor. Ayrıca gözün sürekli olarak yakın mesafede bir yere odaklanması ve mavi ışığa maruz kalması hem çeşitli göz problemlerine hem de gece uyku problemlerine neden oluyor.

 

Psikolojik Problemler

Çocukluk dönemi insanın en hareketli, öğrenmeye en açık olduğu ve büyümenin en hızlı gerçekleştiği dönemdir. Tüm gün bilgisayar, tablet veya telefon başında zaman geçiren çocuklar sosyal gelişim yönünden zayıf kalırlar. Ayrıca daha içe kapanık olarak yetişen çocuklar aynı zamanda yaşıtları ile daha az ilişki kurar ve daha yalnız bir profil çizerler. Etraftan duyulan veya merak edilen her şeyin internette araştırılması çocuklar için aynı zamanda kontrolsüz içeriğe erişim imkanı sağlıyor. Farklı mecralarda uygunsuz internet ve medya tüketimi son yıllarda daha fazla çocukta erken ergenlik görülmesinin önünü açıyor. Ayrıca şiddet içerikli ögelere maruz kalan çocuklarda şiddete eğilim artıyor, davranış problemleri görülebiliyor ve bu şiddet ve korku ögeleri bazı durumlarda gece korkularına sebep olabiliyor.