Çocuğa ilk temel alışkanlıkları küçük yaşta kazandırmak gerekir. Bu temel alışkanlıkların başında ise uyku düzeni, yemek düzeni ve tuvalet eğitimi gelir. Büyüme hormonu en çok uyku esnasında salgılanır. Bu yüzden küçük yaştaki çocuklar bol miktarda uykuya ihtiyaç duyarlar. Çocuklara uyku alışkanlığı kazandırmanın başında ise her gün aynı saatte yatmalarına ve aynı saatte kalkmalarına dikkat etmek gelir. Çocukların banyo saatlerinin hemen yatmadan önceye konumlandırılması, uykudan önce süt içme, kitap okuma gibi ritüellerin oluşturulması onların daha rahat bir şekilde uykuya geçmelerini sağlar. Uykudan hemen önce oynanan hareketli oyunlar çocuğu yoracağını düşünülerek tercih edilir ancak bundan kaçınılması gerekir, bu durum vücudu aktif hale getireceğinden uykuya geçişi zorlaştıran bir durumdur. Hamur oynamak, boyama yapmak gibi daha sakin aktiviteler tercih edilmelidir.
Yemek Alışkanlığı
Yemek yemeyi çocuklarda alışkanlık haline getirmek her ebeveyn için stresli bir durumdur. Ancak doğru adımlar atıldığında bu süreç zorluk olmaktan çıkar. Çocukların yemek yeme arzusu yemeğin yendiği yer, yemek yedirenin tavrı ve yemeğin kendisi ile gelişir. Beslenme adımlarının yanlış atılması çocukların ilerde iştahsız ya da obez olmalarını tetikleyebilir. Genel olarak ailelerin beslenme alışkanlıkları çocuklara da yansır. Bu hem yemek tercihleri hem de yemek esnasındaki davranışları için geçerlidir. Gergin bir yemek ortamı çocuğun da yemek saatlerinde gergin olmasına neden olur. Yemek konusunda fazla seçici olan bireyler bunu yemek tercihlerinde çocuklarına da yüksek oranda aktarırlar. Ebeveynler zararlı bir atıştırmalığı kendisi tükettiğinde çocuğunun bunu yeme olasılığının, herhangi bir yemeği yemeyi tercih etmediğinde de çocuğunun bu yemeği reddetme olasılığının artacağını bilmelidir. Ayrıca televizyon/telefon/tablet gibi dikkat dağıtıcıların yemek esnasında bulunması çocuğun yemek yeme etkinliğini ikinci plana atmasına ve yemek alışkanlığını daha zor kazanmasına neden olur.
Tuvalet Eğitimi
Çocuklar için bir diğer stresli dönem ise tuvalet eğitimidir. Çocuklarda idrar torbası gelişimi 15 ile 18. aylar arasında gerçekleşir. Bu dönem sonrasında çocukları tuvalet alışkınlıklarında gözle görülür bir değişim meydana gelir. Tuvalet eğitime başlamak için ideal yaş aralığı 2 ile 2,5 yaş arası olarak kabul edilir. Ancak her durumda olduğu gibi tuvalet eğitiminde de bireysel farklılıklar görülebilir bazen çocuklar fiziksel olarak hazır görünse de duygusal olarak bezini bırakmaya hazır olmayabilir. Çocuğun işaretlerini iyi takip etmek gerekir (çocuğun tuvaletini yapınca haber vermesi, kirli bezle durmaktan rahatsızılık duyması, bezi çıkarıp atması gibi) Tuvalet eğitimine zemin hazırlayan yöntemler ise, çocuğa tuvalet için kullanacağı lazımlık, sifon, tuvalet kağıdı gibi araçları tanıtmaktır. Tuvalet eğitiminde yapılan en büyük yanlış ise yolculukta ya da gece yatarken önlem olarak yeniden bez takmaktadır. Bebek bezini bir kere çıkardıktan sonra tekrar takmamak çocukların tuvalet alışkanlıklarını daha çabuk kazanmasını sağlar.