Boşanmış Aile Çocukları ile Boşanma Sürecinde Oyun Terapisi Desteği
Çocukluk döneminde yaşanan travmaların yetişkinlik dönemine doğrudan etkisi olduğu bilinmektedir. Ruhsal açıdan dengeli bir birey olmanın doğumdan itibaren başlayan bir süreç olduğu unutulmamalıdır. Çocukların yaşadığı sorunları kendilerine özgü yöntemler ile çözümlemeleri her zaman en iyi sonucu almanın yolunu açar. Bir çocuğun yetişkin gibi konuşarak kendisini ifade etmesi beklenmemelidir. Çocukların ve yetişkinlerinin konfor alanlarının farklı olduğunu görmek, her bireye özel bir yaklaşım sergilemek sorunların daha etkili bir şekilde çözülmesine yardımcı olur.
Çocukluk Dönemi Travmalarına Yaklaşım
Çocukların travmalarıyla, korkularıyla ya da sorunları ile baş etme yöntemleri farklıdır. Çocukların travmalarına yaklaşımda onların kendilerini doğal bir şekilde ifade edecekleri yöntemleri seçmek esastır. Onların kendilerini en doğal ifade ettikleri ortam ise oyun ortamıdır. Oyun terapisi tıpkı yetişkinlerin konuşma terapisi gibi bireyin kendisini konforlu bir şekilde dışa vurmasını sağlayan bir yöntemdir. Oyun terapisi çocukların zihinsel ve sosyal becerilerinin gelişmesini sağlamanın yanı sıra duygu ve düşüncelerini de rahatlıkla ifade etmelerine olanak sağlar. Çocuğun bulunduğu ortamda yaşadığı huzursuzluklar, aile içerisindeki huzursuzluklar, ebeveynlerin kavga etmesi ve boşanma süreci pek çok olumsuz duruma neden olabilir. Depresyon, stres, güvensizlik, kaygı, yeme bozukluğu ve saldırgan davranışlar bu tür durumların sonucunda ortaya çıkabilir. Çocukların hislerini anlamak, onların içlerinde bulundukları duruma karşı verdikleri tepkileri yakından görebilmek ve en önemlisi oyun yoluyla zorluklarla başa çıkma becerilerini geliştirmek için oyun terapisi oldukça etkili bir yöntemdir.
Aile ve Danışman İş Birliği
Boşanma gibi çocuğun kendisini suçlayabileceği bir dönemde çocuk için terapi desteği almanın yanı sıra ailenin davranışlarının da belirlenmesi çok önemlidir. Anne ve babanın çocukla birlikte geçireceği zamanlarda tartışmaması, saygılı davranışlar içerisinde olması ve birbirlerini suçlayıcı tavırlara girmemesi çok önemlidir. Çocukların ebeveynlerinin sadece çift olmaktan vazgeçtikleri ancak her zaman anne ve babası olarak kalacaklarını bilmeleri ve hissetmeleri oldukça önemlidir. Bu noktada gerekirse ebeveynlerin de destek alması fayda sağlayabilir. Ayrıca bu süreçte çocuğun oyun terapisine ailelerin katılımı da bazı durumlarda rahatlatıcı olabilmektedir.